Odens Magi

I två tidigare inlägg skrev jag angående kapitlet Odinic Mysteries i boken Secret Teachings of all Ages och undrade vad deras källa Northern Chronicles egentligen var för skrift. Nu hittade jag svaret i boken Skuggor ur en annan verklighet av Lotta Hedeager. Odens Vandring beskrivs i Snorre Sturlassons Edda och Heimskringla.

Odens Vandring

I Snorres Edda vandrade Oden och asarna från området i Asien kallat Turkland via Saxland. Där installerade Oden sina söner Vegdag som härskare över östra Saxland, Balder över Westfalen och Sige över Frankland (hans släkt blev volsungarna). Oden vandrade vidare till Reitgotaland (Jylland) där han installerade Skjold som härskare (vars släkt blev skjoldungarna) och sedan vidare till Svithiod där han tog makten från Gylfe. Där slog Oden sig ner i Sigtuna vid sjön Lögrinn (Mälaren) och installerade sin son Yngve (från vilken ynglingarna härstammar). Detta är i stora drag samma historia som i Secret Teachings. Odens egna förfäder kom enligt Snorre från Troja.

Framsidan till Snorres Edda (från Wikipedia, version från 1700-talet)

Berättelsen i Heimskringla är inte helt identisk men i bägge startar i alla fall Odens vandring mot Norden från Asien. Bägge skrifterna vittnar också om att Oden tog med sig schamanism från Asien (Asgård) till Norden och att schamanismen var en central del i Odenskulten. Snorres beskrivning av Odens schamanism (sejd) har likheter med nedtecknade beskrivningar från 1700-talet av den samiska schamanismen (nåjd) och än idag finns liknande ritualer hos schamaner i Sibirien.

Odens Magi

För att få tillgång till hemlig kunskap från den andra världen genomled Oden en rituell död i världsträdet Yggdrasil (betyder Odens Häst) som en del av hans schamanistiska initiering. Oden red på Yggdrasil till den andra världen som befolkas av de döda för att få kunskap om framtiden, gåvan att sejda och företa själsresor. Oden och hans blotgodar (offerpräster) brukade till och med sejda under hängda människor för att få kontakt med de döda. Biskop Bjarni Kolbeinson skrev på 1200-talet:

Oden var gudarnas kung och kungarnas gud. Genom sitt självoffer i världsträdet fick han den makt som gjorde honom till den störste av alla gudar. Efter vikingatiden blev Kristus den nye kungen och även han hade offrat sig själv för att bevisa sin gudomlighet och därmed uppnå sin egentliga makt.

Jellingestenen, är det Kristus på korset eller Oden i världsträdet Yggdrasil?

Sejdning ansågs omanligt, ett slags fusk, så den utfördes oftast av kvinnor, völvor. Men Oden ansågs ändå som den störste av alla sejdare.

Guldbrakteat med Oden i fågelhamn omgiven av de viktigaste hjälpandarna och symbolen för Odens makt, runorna.

Det fanns två typer av sejdning, vit och svart. Vit sejd var insikt (spådomar) medan svart sejd var konsten att utfärda förbannelser. Själva sejden utfördes i ett extatiskt – närmast hypnotiskt – tillstånd då kroppen låg livlös och andhämtningen nästan upphörde under en halv till en hel timme. Under tiden svävade själen fritt i tid och rum i en annan gestalt (alltid ett djur, ofta en fågel) i en annan hamn, ett s.k. hamnskifte. Själen kunde antingen förvilda sig (göra skada) eller resa till dödsriket för att skaffa kunskap om det förgångna eller om framtiden från förfäderna. Transen uppnåddes genom en särskild ritual som bl.a. inkluderade fasta och intagande av speciella drycker. En grupp medhjälpare kring den sejdande sjöng och reciterade magiska texter. Själaresan var otänkbar utan hjälpandar som skyddade själen under den farliga resan. Transen kunde endast upphävas genom en speciell locksång (vardlokkur) som utfördes av en ung flicka med speciella gåvor för att locka tillbaka själen till kroppen (beskrivs bl.a. i Erik Rödes Saga och Völvans spådom). Om locksången misslyckades återvände sejdaren inte till livet. Locksången närmar sig den trolldom som kallas galdring, en slags trollsånger eller sjungna besvärjelser.

Odens sejdning hjälpte honom många gånger. Det var t.ex. i en sådan som Oden såg sin egen och sin släkts framtid vilket fick honom att lämna Asien och bege sig mot Norden.

Runmagi

I Havamal beskriver Oden hur han hänger i världsträdet i nio dygn sårad och fastande (invigningsritualen). Till sist griper han sina runor vilket får honom att falla ned. Runorna symboliserar den insikt som krävs för att bli herre över magin. Det som gjorde Oden till vad han var; den störste sejdaren, kung över gudarna. Utöver den fonetiska betydelsen symboliserade varje runa också ett namn eller ett begrepp inom mytologin. Därmed hade varje tecken en magisk innebörd och runskriften ett dubbelt budskap. Runorna är nyckeln till Odens makt. Ordet run/runar betyder också hemlighet, hemlig kunskap, visdom och skaldekonst.

Informationen här är tagen från Wikipedia och från boken Skuggor ur en annan verklighet av Lotta Hedeager i kraftigt förkortad och omarbetad form. De avsnitt av boken som jag tagit information från hänvisar i sin tur framför allt till skrifter av Snorre Sturlasson.

Uppdaterat. Lite mer information om Galdring från Nordisk Familjebok:

Galder (besläktat med gala, sjunga) kallas i nordiska fornspråket varje magiskt kväde, med vilket man ansåg sig kunna åstadkomma övernaturliga verkningar. Trollsången avsjöngs under vissa bruk, vilkas noggranna iakttagande fordrades för att ernå det åsyftade målet. Därvid ansågs emellertid galdern vara det huvudsakligen verksamma. I slutet av Eddasången Hávamál uppräknar Oden arton olika galdrar, med vilka han säger sig kunna stilla smärtor, öva läkedom, döva svärd, spränga bojor, hejda spjut, avvända onda runor, släcka eld, bilägga tvist, stilla sjögång, förvilla trollkvinnor, skydda i striden, uppväcka döda, vinna genkärlek o. s. v.

Eventuellt uppdateras detta inlägg med mer information senare. Nu ska jag i alla fall lägga mig.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Mystik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s