#val2010

Maria Rankka från Timbro gjorde följande uttalande i P1-programmet Godmorgon Världen i söndags (4:50 minuter in) – ”Det är sju socialdemokratiska partier som går till val”. Precis! Valet har stått mellan två block som bägge för en socialdemokratisk politik. Bägge blocken har ett parti som kallar sig arbetarparti i spetsen. Detta i ett land som knappt har några arbetare kvar. Allt fler klassas som tjänstemän. Högerpartierna har sökt sig mot mitten och lämnat högra flanken öppen, vilket SD utnyttjat.

Inte nog med att de kom in, de fick dessutom vågmästarroll.

Variant av twitters fail whale

Jag ritade en bild för att illustrera läget. Det röd-gröna blocket ligger en aning åt vänster och det orangea alliansblocket en aning åt höger. Snittet (diagonalt randigt) är området där de bägge blockens politik sammanfaller.

Blockpolitik

Områdena utanför snittet är de intressanta. Där skiljer sig blockens politik åt och då blir det vågmästarpartiet som avgör. Regeringen kan bara vara säkra på att få igenom den politik som ligger i snittet. I övriga frågor är det SD som bestämmer vilket block de ska stödja. De har makten att fälla regeringen i varje fråga som ligger utanför snittet.

Hur mycket bägge blocken än försöker vrida och vända på saken är det så det ligger till. Regeringen kan bara få igenom de frågor som de har gemensamt med de rödgröna. I övriga frågor bestämmer SD utfallet av voteringarna i Riksdagen. Det är ett osäkert parlamentariskt läge. Om Reinfeldt inte anser att det går att regera under sådana förhållanden kan han utlysa nyval.

Hos spelsajten Ladbrokes var på söndagskvällen oddsen för nyval under 2011 följande:

Ja – 1,50
Nej – 2,40

Ladbrokes spelarkollektiv bedömer alltså nyval under 2011 som troligare än att Reinfeldt kommer lyckas regera Sverige med sin minoritetsregering eller med stöd av något av de röd-gröna partierna.

För Piratpartiets del är nyval ingen nackdel. Det lär knappast gå sämre eftersom det ”slumpat” sig så att en rad piratrelaterade händelser äger rum strax efter valet varav den mest mediala är The Pirate Bay rättegången som startar i hovrätten den 28:e september, 9 dagar efter valet.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i konspiration, Politik, Recension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s