Alla dessa läckor

WikiLeaks är en sajt dit personer anonymt kan ”läcka” dokument som i vanliga fall undanhålls allmänheten. De blev kända för en större publik i.o.m. publiceringen av den numera legendariska helikoptervideon från Irak.

Project Vigilant, ett villospår?

Efterspelet till videon har varit minst sagt intressant. Efter att underrättelseofficer Bradley Manning skröt för sin kompis (Timothy Webster) och hävdade att det var han som läckt videon hamnade snart den informationen hos Adrian Lamo som rapporterade Manning till myndigheterna. Det har förekommit spekulationer om att Webster och Lamo på ett eller annat sätt har kopplingar till det mystiska projektet Vigilant. Det är för övrigt samma Lamo som filmen Hackers Wanted handlar om. Filmen som aldrig släpptes men som sedemera även den läckte ut på internet.

Nästa stora avslöjande kom 26:e juli 2010 då drygt 91.000 läckta NATO-dokument från kriget i Afghanistan publicerades. Strategin för att minimera skadan blev att påstå att dokumenten inte innehåller några nyheter. Ett budskap som bl.a. Carl Bildt inte var sen att sprida vidare. Azeem Ibrahim menar att denna strategi kommer från PNAC. Klicka på länken för en (vinklad) video som beskriver vad PNAC är för organisation.

Men vänta, det kommer mer. Idag förespråkade kongressledamot Mike Rogers dödsstraff för de som läcker information. Fantastiskt. Att avslöja krigsförbrytelser borde inte ens vara ett brott. Som om inte det vore nog arbetar nu ett antal senatorer i USA på att ta fram ett lagförslag om källskydd (dvs att journalister inte behöver ange sina källor) där WikiLeaks undantas källskydd.

Minst lika bisarrt är Mark Thiessens utspel om att USA borde sätta in militären mot Island för att gripa Julian Assange, talesmannen för WikiLeaks. Assange har garderat sig genom att ladda upp en mystisk fil, insurance.aes256 (torrent). Filen är 1.4Gb stor, insurance betyder försäkring och aes256 är en krypteringsalgoritm. Om inte Assange bluffar kan det vara så att filen innehåller mer känsligt material, kanske en video där civila dödas i Afghanistan eller dylikt. Eftersom filen är krypterad går den inte att läsa förrän man känner till nyckeln. Den krypterade filen har redan spridits över internet. Assange kan ha arrangerat så att nyckeln för att ”låsa upp” filen sprids om något skulle hända honom eller WikiLeaks…

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i konspiration, Politik, Säkerhet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Alla dessa läckor

  1. Emil Isberg skriver:

    Mycket bra sammanfattat.

  2. Albert skriver:

    Tack Emil. Min gissning är att den mystiska filen innehåller den ökända videon från Granai massakern. Klicka på länken för mer information. Det står där att wikileaks har videon men inte släppt den än.

    Vad det handlar om nu är ett PR-krig. Om Pentagon förlorar mer PR nu kan kriget helt enkelt inte fortsätta. Redan nu börjar många dra paralleller till kriget i Vietnam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s