Semesterbrev

Idag (6:e Juli) ringde en tjej in till radioprogrammet Ring P1. Hon undrade varför sedlarna för att rösta blankt tagits bort från vallokalerna. Att rösta blankt är ett sätt att visa missnöje med de etablerade partierna. Sedan nämnde hon att SD är det enda partiet utanför de etablerade som nämns i media men att många inte kan tänka sig att rösta på dem. Jag tyckte samtalet var intressant och försökte ringa in, men kom inte fram. Istället skickade jag ett e-postmeddelande som återges nedan.

Två vingar på samma fågel, som slagit klorna i riksdagshuset

Hej Kjell Albin!

Angående samtalet idag (tisdag) om att rösta blankt pga missnöje med de etablerade partierna.

Det finns anledning att visa missnöje. Likriktningen mellan blocken har gått ohälsosamt långt. Det går knappt att skilja på M och S längre. De små skillnader som finns rör fördelningspolitik, vilket på sin höjd innebär någon hundring i månaden hit eller dit. I nästan alla tunga frågor tycker partierna lika.

Tjejen som ringde in menade att endast SD nämns som alternativ i media. Det har hon rätt i. Men det finns seriösa alternativ som sällan nämns, Piratpartiet och F!.

Min analys är att du kan rösta på:

  • SD om du ogillar Islam och vill minska invandringen.
  • F! om du tycker jämställdhet mellan män och kvinnor är viktigt (särskilt jämställdhet för kvinnor).

Men i mitt tycke är Piratpartiet det mest seriösa av alternativen. Rösta på dem om du vill:

  • Värna om den personliga integriteten och tycker det krypande övervakningssamhället krupit långt nog.

Efter Berlinmurens fall fanns en förhoppning om att Östeuropa skulle höja sig till vår nivå, men förhoppningen gäckades. Istället har Västeuropa sänkt sig till kalla krigets östnivå när det kommer till integritetsfrågor. Med den tilltagande likriktningen mellan blocken har vi snart sänkt oss även ur ett demokratiskt perspektiv. Din röst urvattnas i takt med att skillnaderna mellan blocken minskar. Det är både möjligt och t.o.m. önskvärt att rösta på ett parti utanför de etablerade blocken.

Mvh,

Albert i Västerås

Uppdatering. Tjejen som ringde in undrade varför blankrösterna inte längre redovisas och inget annat. Dagen efter rättade Kjell Albin henne. Han sa att blankrösterna visserligen inte redovisades 2002, men 2006 och vid det kommande valet i september 2010 kommer blankrösterna att redovisas. Det grundläggande resonemanget om hur man bäst visar missnöje kvarstår. Jag vidhåller att Piratpartiet är det bästa alternativet för alla som är oroade över hur snabbt och hur långt det krypande övervakningssamhället krupit de senaste åren.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s