Engström vs Malmström i Studio Ett

Hon vill införa ett filter för att censurera delar av nätet

Idag var det debatt i Studio Ett mellan EU-parlamentariker Christian Engström och EU-kommisionär Cecilia Malmström. Cecilia vill införa ett filter där vissa sidor kan filtreras bort från internet. För att införa systemet använder Cecilia barnporr som murbräcka. Hon säger att det enbart är sidor som innehåller barnporr som ska filtreras. Alla ogillar ju barnporr så först är det lätt att hålla med henne. Men om man stannar upp och tänker till är idén inte lika klockren längre.

Han vill polisanmäla olagliga sajter för att få dem nedsläckta men vill inte ha något censurfilter

Erfarenhet från andra länder visar att liknande filter snabbt drabbats av ändamålsglidning. Det är lätt att mata in vilka sidor som helst i filtret och eftersom hanteringen av filtret sker utan transparens blir det svårt att upptäcka och protestera om andra sidor än de ursprungligen tänkta smyger sig in i filtret. I Finland bloggade en person om att det finska filtret innehöll massor av sidor som inte utgjorde barnporr. Dagen därpå hamnade hans egen blogg i filtret… Det är ett typexempel på hur ett sådant här system kan missbrukas. I Australien och Nya Zeeland har till och med webbsidor för politiska motståndare hamnat i filtret.

Christian påpekar på slutet av debatten att så faktiskt skett även med det svenska filtret. Två sajter relaterade till piratpartiet har tidigare legat i det svenska filtret. Eftersom det upptäcktes och visade sig vara helt felaktigt har de nu tagits bort. Men det finns många fler sajter kvar som felaktigt placerats i filtren, medvetet eller ej.

Den dagen politiska partier börjar censureras är vi verkligen ute på djupt vatten och webbfiltret är ett verktyg som lätt kan glida över till att användas för att till exempel censurera den politiska oppositionen. Det är metoder som är direkt främmande för vårt statsskick (som SÄPO uttryckte det angående FRA-lagen) och jag tycker inte vi ska lagstifta om att införa obligatoriska verktyg som så pass enkelt kan missbrukas.

Andra bloggar som skrivit om detta: Kunskapssamhället, Christian Engström och Hax.

Uppaterat. Rasmus kommenterar att varken sajterna Kopimi eller Pirate Bay är relaterade till piratpartiet även om det skulle råka vara så att många piratpartister gillar dem.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Politik, Recension. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Engström vs Malmström i Studio Ett

  1. Rasmus|Copyriot skriver:

    Fast varken Kopimi eller The Pirate Bay är ”sajter relaterade till piratpartiet”, inte ens om piratpartister råkar gilla dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s