Människor bakom statistiken

Skytten siktar från helikoptern

Sajten wikileaks avslöjade att de kommit över en video från en läcka från Pentagon och att de tänker släppa videon 5:e April. Idag är det 5:e April! Videon släpptes:

http://collateralmurder.com/ <– under hög belastning just nu.

Namnet collateral murder är en parafras på den militära termen collateral damage, som betyder att civila offer i strid skadas eller dödas, förhoppningsvis oavsiktligt. Parafrasen antyder att uppsåtet i det här fallet varit avsiktligt.

Det här är en viktig video eftersom den visar att kriget är mer än bara statistik. Bakom siffrorna döljer sig riktiga människor med egna barn, familjer och drömmar. Det läskigaste är när fotografen ska ta kort och helikoptern misstar teleobjektivet för ett RPG-vapen. Fotografen skjuts. Det var en prisbelönt fotograf från Reuters. En riktig människa, inte bara statistik uppläst i förbigående av ett teleprompterläsande leende ansikte.

När en bil stannar för att hämta upp dödade och sårade öppnar helikoptern eld mot även den. I framsätet satt förarens två barn som blev svårt skadade. Pappan dödades. De var samariter som åkte för att hjälpa skadade.

Speglingar av videon har spritt sig som en löpeld över internet. Hjälp till att sprida den genom att seeda denna torrent.

Efter att wikileaks avslöjade att videon skulle släppas har de hållts under uppsikt av amerikanska militären, de har bland annat skuggats på Island som i värsta Hollywoodrullen.

Andra som bloggat om artikeln är: Opassande, Nätverket Svart Måndag, Scaber Nestor, I Polemik, XORBOT, Hax, Oscar Swartz, Flickus Flackus Flum, Rick Falkvinge och Skivad lime.

Prasselmedia: BBC, DN, Sydsvenskan. Fler lär följa efter inom kort. Nu har nyheten passerat ”point of no return”. Uppdaterat. Jepp, här kom Aftonbladet.

Se även följande dokument som handlar om hur den folkliga opinionen om Afghanistankriget ska hållas i schack när dödstalen för utländska soldater börjar stiga, något som förväntas till sommaren.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Människor bakom statistiken

  1. Ping: Avsiktligt mord // Skivad lime

  2. Beorn skriver:

    Siten hetter wikileaks inte wikileads.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s