Decenniets första nystning

Snart infaller den Ortodoxa julen och jag funderade över varför den inte sammanfaller med våran jul. Efter ett par timmars nystande kom jag till följande överarbetade förklaring. Enligt Wikipedia är det för att de använder den gamla Julianska kalendern istället för våran Gregorianska kalender. Den 25:e december infaller då den 7:e Januari enligt vår kalender.

När jag började dra i en tråd ledde det ena till det andra. Vad utmärker Ortodox kristendom? Den Ortodoxa tron genomsyras i högre grad av mysticism än de modernare grenarna, som protestantismen. De använder fortfarande den äldsta europeiska bibelöversättningen (gamla testamentet) från hebreiska, Septuagint1. Naturligtvis började jag läsa mer om den. När döda havsrullarna upptäcktes visade de sig ha större likheter med Septuagint än t.o.m. med den hebreiska (Masoretiska) texten vilket tyder på att Septuagint är det närmaste det går att komma de ursprungliga kristna mystikerna, innan kristendomen standardiserades av Rom. De semitiska texterna som användes är sedan länge försvunna vilket gör Septuagint till den äldsta bevarade versionen av gamla testamentet över huvud taget, t.o.m. mer lik ursprunget än Tanakh.

Namnet Septuagint kommer från latinets ord för 70 (sjuttio) och ett annat namn på den är därför LXX. Wikipedia ger ingen mer information om namnet och det är när wikipedia ger upp som det börjar bli intressant. Jag nystade vidare. Det visade sig att 70 är en avrundning av 72, som var ett heligt tal för de gamla mystikerna. För att få en så bra översättning som möjligt gavs 72 lärda uppdraget att var och en översätta de hebreiska texterna till grekiska. Sen jämfördes de 72 översättningarna och sluttexten spikades.

Nästa fråga är varför just siffran 72 är så speciell. Siffror ansågs ha spirituella egenskaper och de gamla mystikerna trodde inte bara på Gud, de trodde även på det vi idag kallar numerologi och de översatte ord till tal enligt följande tabell2.

Numerical Name Hebrew/Chaldean Greek English
1 Aleph א Alpha A
2 Beth ב Beta B
3 Gimel ג Gamma G
4 Daleth ד Delta D
5 He ה Epsilon E
6 Vau ו Digamma Fv
7 Zain ז
8 Heth ח
9 Teth ט
10 Jod י Iota I
20 Caph כ Kappa C
30 Lamed ל Lambda L
40 Mem מ Mu M
50 Nun נ Nu N
60 Samech ס Xi
70 Oin ע Omicron O
80 Pe פ Pi P
90 Tzadi צ Episemon bau
100 Koph ק Rho R
200 Resh ר Sigma S
300 Shin ש Tau T
400 Tau ת Upsilon U

Vissa av tecknen har andra värden om de förekommer i slutet av ett ord. Caph 500, Mem 600, Nun 700, Pe 800 och Tzadi 900. Aleph i kombination med en punkt eller snedstreck har värdet 1000.

Genom att arrangera det stora namnets fyra bokstäver i en Pythagoreisk Tectractys manifesteras talet 72

Numerologin som vi känner den idag härstammar från Pythagoreiska sällskapet. En av deras viktigaste mystiska symboler var Tetractys, en triangel bestående av 10 punkter arrangerade i fyra rader med en, två, tre respektive fyra punkter per rad.

  *
 * *
 * * *
* * * *

Våra biblars Gud skrivs i de hebreiska texterna som Tetragrammaton, vilket på grekiska betyder; ord med fyra bokstäver. Dessa är: י (Jod), ה (He), ו (Vau) och ה (He) som med latinska bokstäver skrivs IHVH3 och bokstävernas numeriska värden är 10, 5, 6 och 5. Om Tetragrammaton arrangeras i en Tetractys (bokstäverna från höger till vänster) får vi:

  *  =  I  =  10  = 10
 * *  =  H I  =  5+10  = 15
 * * * = V H I = 6+5+10 = 21
* * * * = H V H I = 5+6+5+10 = 26
               ----
    Guds numeriska namn = 72

Det kan låta långsökt men ovan är faktiskt förklaringen till talet 72 och varför det ansågs vara heligt av de tidiga kristna. I Kabbalah kallas uppsättningen 72 Powers of God och representerar hebreernas 72 outsägliga namn på Gud. Därför valde de gamla mystikerna just 72 översättare av bibeln.

Mina nystningar kan kännas onödiga, men jag tycker det är intressant. Varje gång lär jag mig något nytt. Den här nystningen gör att jag ser på våra förfäder på ett helt nytt sätt och får en bättre förståelse för hur de tidiga kristna filosoferade. Deras stora intresse för det vi idag kallar Astrologi är förresten värdigt en ny nystning. Förr eller senare lär jag återkomma med den.

Fotnötter

 1. Används av Ortodoxa och Katoliker men inte Protestanter.
 2. En del av kabbalas Gematria. Fungerar även med gammalgrekiska bokstäver, dock ingen perfekt 1-1 mappning eftersom R, S, T och U är förskjutna. Sista kolumnen innehåller den bokstav i engelska alfabetet som närmast stämmer överens med den grekiska. Den stämmer inte för alla hebreiska tecken.
 3. Tetragrammaton, IHVH, förekommer ofta med andra stavningar som Yahweh eller Jehovah.
Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Etymologi, Mystik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Decenniets första nystning

 1. Ping: The Number of the Beast 2/2 « Arkeoblog

 2. Ping: Kerubens Hymn « Arkeoblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s