Odens Mysterier

Här om dagen bläddrade jag i en bok och fastnade vid The Odinic Mysteries. En berättelse om hur den fornnordiska myten om Oden kan ha kommit till. Oden ska ha levt någon gång mellan första århundradet före till första århundradet efter Kristi födelse. Sedan kommer ett av mig fritt översatt citat ur A General History of Freemasonry (av Robert Macoy, 33°):

Odens mysterier

Mannen, myten

Av de fornnordiska skrifterna1 framgår att Sigge2, hövding över Aser [Asar], en asiatisk stam, under första århundradet [efter Kristus] emigrerade från Kaspiska havet och Kaukasus till norra Europa. Han ställde kursen i nordvästlig riktning från Svarta havet mot Ryssland och ryssarna över vilka han, enligt legenden, installerade en av sina söner som härskare, liksom han sägs ha gjort över saxarna och frankerna. Han avancerade sedan genom Cimbria3 till Danmark, som erkände hans femte son Skiöld som härskare, och över till Sverige där regenten Gylf, som betygade sin vördnad inför den förunderliga främlingen, initierade honom i sina mysterier. Han gjorde sig snart herre här, byggde Sigtuna som huvudstad i sitt rike, utfärdade nya lagar och etablerade sin heliga mysteriekult.

Han själv antog namnet Oden, grundade prästerskapet Tolv Drottar4 som utövade hemliga mässor, administrerade rättskipningen samt likt profeter skådade in i framtiden. Denna mysteriekults hemliga riter prisade den vackra och ljuvliga Balders död och representerade gudarnas sorg, människan vid sin dödsbädd och hans återuppvaknande till liv.

Efter hans död förhärligades Sigges/Odens liv och han förvandlades till den mytologiska Oden, gud av visdom, vars kult han förkunnade. Odinismen trängde undan dyrkan av Tor, Åskguden, den högsta gudomen i den gamla nordiska gudavärlden. Högen5 där kung Oden, enligt legenden, begravdes finns fortfarande att beskåda i närheten av platsen för hans stora tempel6 i Gamla Uppsala.

Carl Larsson tänker sig Uppsala Tempel i målningen Midvinterblot

Nästa gång: min översättning av texten om det förunderliga prästerskapet 12 Drottar.

Fotnötter

 1. Vad menas med Northern Chronicles egentligen, poetiska Eddan, någon annan skrift eller gamla fornnordiska skrifter i allmänhet?
 2. Gestalten Sigge Fridulfsson är förmodligen uppdiktad på 1600-talet av Olof Verelius och Johan Peringskiöld. I den engelska texten omnämns han bara som Sigge.
 3. Cumbria, nordvästra England.
 4. Drott är det fornnordiska namnet för kung. Macoy spekulerar om det härstammar från ordet druid. Enligt svensk etymologisk ordbok härstammar dock ordet från gotiskans draughts, krigsman och är besläktat med det fornslaviska ordet drugu, kamrat. Drottarna kallas även Odens 12 roddare i vissa texter.
 5. Odens hög kallas numera Östhögen.
 6. Idag står Gamla Uppsala kyrka på platsen för Odens gamla hednatempel.
Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Etymologi. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Odens Mysterier

 1. Ping: Odens Mysterier II « Arkeoblog

 2. aku skriver:

  Cimbrerna var ju ett germansk folkslag.

 3. Albert skriver:

  Ahh. Tack för input om Cimbrerna! Jag är ingen expert på det här ämnet. Inlägget är till största delen direkt översatt från engelska från texten som finns länkad i första meningen. Men jag tycker ändå det är intressant (annars skulle jag inte skrivit om just det här).

 4. Flugsvamp skriver:

  Andra, mer upplysta källor, pekar på att Oden har levt åtskilliga gånger genom tiderna. Den återfödelse som nämns i texten sammanblandas med Sigge Fridulfsson runt 1200.
  Som varande Allfader till Gudarna och mänskligheten så är Oden troligen född lite tidigare än så.
  De tolv drottarna är de tolv gudarna. Det världsberömda templet i Uppsala stod med säkerhet där Uppsala domkyrka idag står. Tor är Odens son och ingår i en treenighet med Odin/Himmel såsom Fader, Frigga/Jord såsom Moder och Tor/Jordens Son. Tor kallas även för trälarnas gud och har knappast varit den högsta guden någonstans.

 5. Flugsvamp skriver:

  Det där med att Sigge Fridulfsoon skulle vara uppdiktat på 1600-talet är ju helt befängt. Sigge Fridulfsson nämns av Saxo runt 1200. Det finns alldeles för mycket kristen propaganda överallt. ”Oden är en vanlig människa som väldigt dummiga personer trodde va en gud förut. Och förresten finns han inte.”

  ”Efter hans död förhärligades Sigges/Odens liv och han förvandlades till den mytologiska Oden, gud av visdom, vars kult han förkunnade.” Oden blev nog hyfsat förhärligad under det livet och mytbildningen har snarare förminskat än förstorat. Kan världens Herre och ägare kallas driva en ”kult”?
  Frågorna är många, men det skulle vara önskvärt om någon tanke och forskning utöver att bara vända sig till rätt klena senmedeltida källor kunde företas.
  Bättre lycka nästa gång.

 6. Albert skriver:

  @Flugsvamp,

  Tackar för *mycket* intressant information. Har du några förslag på böcker? Jag är definitivt intresserad av att läsa på mer om det här.

 7. Ping: Odens Magi « Arkeoblog

 8. Superviking skriver:

  Lika bäst att ta tag i detta. Sigge Fridulfsson är ett namn på Allfader Odin. Sigge Fridulfsson var Oden. Enligt Saxo så dyrkades detta numen, gudomlighet, i hela världen. Självklart så fanns det grund för detta. Historien förtäljer dessutom att Frigga var återfödd och en, troligen förvrängd, historia påpekar att gudabilden i guld som Oden fick gjorde han så den kunde tala och ge svar på frågor. Sigge Fridulfsson kom till Uppsala och Sigtuna i slutet av 1180 tillsammans med Skyter. Nu är det ju självklart att Oden är fader till Skyterna, Goterna, Herulerna och inte en ”Skyt” vilket bedrägligt påstås. Skrev en artikel om det här för över tio år och det finns mycket att tillägga. Bland annat gravarna på Gotland från samma tidsperiod där de gravlagda bär samma kläder och smycken mm som var i bruk under Vikingatiden. Något har hänt historiskt och det mörkläggs medvetet. Den som väljer att inte tro på detta ska heller inte kunna säga sig veta något om världshistoriens viktigaste skeden.

 9. Freke skriver:

  DN publicerade en lista över ”de viktigaste Svenskarna genom tiderna” nyligen som verkar tagits bort?!! Där var Sigge Fridulfsson nämnd som nr 13 tror jag. Nummer 13? *asg*

  Håller med det mesta av svaren härunder. ”Något har hänt historiskt” och det är tusenfalt gånger större än de flesta verkar förstå. Att den kristna propagdan fungerar märks inne hos kvasiföreningen VoF där de så självsäkert förnekar Odens existens. Det gäller att läsa mellan raderna och ha lite mellan öronen. Kanske är det kört för de flesta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s