Ögat i Skyn

Bakgrund

I mitt förra blogginlägg gick jag igenom historien bakom namnen på veckodagarna och fastnade på en märklig detalj runt Torsdag. Den visade sig härstamma från Dios (Zeus) som sedan blev Jupiter hos romarna och som planeten Jupiter är uppkallad efter. Jag ställde mig frågan om Dios, det grekiska namnet på guden och planeten Jupiter, hade något samband med ordet Dio (Gud). Det visade sig att så var fallet. Den här gången dyker jag ned i historien om Jupiter och Guds allseende öga.

Teleskop

Teleskopet uppfanns i Holland år 1608 och året efter konstruerade Galileo ett förfinat teleskop. När han riktade teleskopet mot Jupiter lär han ha blivit förvånad över att se ett … öga där uppe i skyn.

En del trodde förr i tiden att det var Guds öga

Guds öga?

Jupiter är en gasplanet och planetens öga är egentligen en virvelstorm som pågick redan på Galileos tid och håller på än idag. Men det visste inte folk på 1600-talet och det spreds ett rykte om att man skådat in i Guds öga med teleskopet. Strax därefter dök de första målningarna av ögat i skyn upp. Här är ett tidigt träsnitt av ögat från 1600-talet.

1600-talets förlaga till det allseende ögat

1600-talets förlaga till det allseende ögat

Det allseende ögat

En del trodde förr i tiden att det var Guds öga

Men vad gör det allseende ögat här?

Under det sena 1700-talet hade ögat i skyn standardiserats som symbol och kallades nu det allseende ögat som representerade Guds försyn. I den vevan designades förenta staternas sigill, som drygt 100 år senare hamnade på endollarsedeln.

Vad ögat på endollarsedeln egentligen representerar är omdiskuterat. Eftersom frimurarna använder det som symbol har de anklagats för att ligga bakom designen på endollarsedeln. De försvarar sig med att de visserligen använder både ögat och pyramiden som symboler, men aldrig i kombination med varandra. Hur som helst så lyder texten ovanför ögat Annuit Cœptis.

Frasen härstammar från romarnas nationalepos Aeneiden. Originalfrasen lyder Iuppiter omnipotens, audacibus adnue cœptis vilket betyder Jupiter Allsmäktige, godkänn [mitt] djärva företag. Nu har vi det allseende ögat, som troligen härstammar från Jupiters öga som Galileo såg med sitt teleskop, och en text som även den syftar på Jupiter. Ordet Dio (Gud) härstammar från det grekiska namnet på Jupiter (Dios/Zeus). Dessutom var Jupiter både i den Grekiska och Romerska mytologin härskare över de andra gudarna (planeterna). Det går att dra väldigt stora växlar på det här med Jupiter, men det lämnar jag som en övning till läsaren. Lämna gärna en kommentar med dina tankar och rättelser.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Etymologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s