Rätten till ett privatliv

human_rights

Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter, antagen av Frankrikes nationalförsamling 1789

Den nya tekniken har gjort det möjligt att samla in allt mer data om dina aktiviteter. Vart helst du drar ditt kontokort loggas det i bankens system. När du öppnar dörren till tvättstugan med den nya RFID-brickan loggas du. Övervakningskameror fångar varje steg när du åker in till stan för att handla. Alla rörelser din mobiltelefon gör lagras i nätoperatörens AXE-system. När du ringer och skickar sms med mobilen lagras både texten och samtalslistorna. På apoteket loggas vilka recept du hämtar ut. Om du kopplar upp din dator mot internet loggas varje IP-nummer som kommunicerar med din dator. Inte ens när du kör bil kan du undvika att loggas av hastighetskamerorna som ploppar upp som svampar ur jorden. Och det här var ändå bara några lösryckta exempel.

Mycket av tekniken är inte särskilt ny. Men tidigare kastades informationen efter en viss tid eftersom lagringsutrymmet var begränsat. Idag har priset på lagringsmedia sjunkit så dramatiskt att det inte längre kostar något extra att spara alltihop. Rättare sagt, det kostar inget extra för den som tillhandahåller tekniken. Men du får betala ett högt pris.

Priset kommer i form av inskränkningar av din personliga integritet. För att förstå det måste du först känna till dina rättigheter. De inkluderar bland annat artikel 12 av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och artikel 8 i den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Artikel 8Rätt till skydd för privat- och familjeliv

  1. Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.
  2. Offentlig myndighet får inte ingripa i denna rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till den nationella säkerheten, den allmänna säkerheten eller landets ekonomiska välstånd, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.

Genom att hänvisa till undantagen i det andra stycket kanske de olika teknikerna kan komma undan, dvs om man granskar dem var och en för sig. Men om man betraktar det tryck som de tillsammans orsakar den personliga intergriteten så är det knappast försvarbart längre, inte ens om man enbart tittar på internet. Utöver internet kommer allt annat; mobiltelefonen, visakortet med mera.

Just nu ligger mängder av lagförslag på hög som var och en vill utöka myndigheternas möjligheter att ta del av den virtuella flora av information som finns utspridd om dig. Du kanske inte tycker det spelar så stor roll, du har ju ingenting att dölja. Tänk dig då internet som en stor hög med miljontals A4-sidor av text och bilder som ligger huller om buller, ungefär som din personliga information. Du kanske inte tycker det är så intressant. Men kom ihåg att varje liten bit information du läcker om dig själv används för att kartlägga dig. Allt sker helt automatiskt utan mänsklig inblandning. Precis som du kan söka efter information på det kaotiska internet med hjälp av en sökmotor, på samma sätt kan myndigheterna söka information om dig när alla nya lagförslag gått igenom.

orwell

Orwells 1984 var en satir över det totalitära samhället. Aldrig kunde han väl tänka sig att den 60 år senare skulle vara mer aktuell än någonsin.

Google är det företag som besitter störst kunskap om data mining (informationsutvinning ur kaotiska datamängder). Tänk dig ett google för att söka information om individer. All information finns där och allt lagras tills vidare. Telefonsamtal, e-post, sms, internetsurfning, bankkortstransaktioner, apoteksrecept, brottsregister, skolbetyg, dragningar av passerkort. Du kan inte ens betala en bussresa kontant längre. Allting loggas. Tänk dig ett google som söker bland all denna information. Visst känns det lite obehagligt, och mer obehagligt blir det om du tar dig tid att läsa lite om de olika lagförslag som står på kö att klubbas igenom. Till och med SÄPO kallade det främmande för vårt statsskick, och det utlåtandet var om enbart om FRA-lagen. Utöver den kommer alla de andra lagarna.

Förutom att vara obehagliga bryter lagförslagen även mot de mänskliga rättigheterna. Kom ihåg att det är vårt eget fel om lagarna införs. Vi lever i en demokrati och vi har alla möjligheter att stoppa lagar vi anser vara felaktiga. Om vi inte tar chansen och säger ifrån så får vi skylla oss själva. Då förtjänar vi inte bättre än att leva i ett Orwellianskt övervakningssamhälle där myndigheterna kontrollerar varje detalj av våra liv och varje tendens till opposition slås ned innan den hunnit växa till sig. Vi får det samhälle vi förtjänar.

Jag tänker inte gå in på alla lagförslag just nu utan nöjer mig med ett par exempel.

  • Bankkort – Informationsläckage kan undvikas genom att betala med kontanter, överallt där det går. Därför håller möjligheten att betala med kontanter på att fasas ut. Fler och fler slutar att acceptera kontantbetalningar. Snart kommer kontantbetalningar förbjudas. Förmodligen kommer det motiveras med rånrisken eller något liknande svepskäl.
  • Anonymiseringstjänster – På internet finns ett antal anonymiseringstjänster som kan användas för att minska informationsläckage från din dator på internet. IPRED-lagen och Datalagringsdirektivet är den dynamiska lagduon som i praktiken förbjuder anonymiseringstjänster i Sverige. Liknande lagar föreslås på bred front i hela EU.
  • Kontantkort – Genom att köpa en mobiltelefon utan abonemang och enbart använda kontantkort till den kan en del informationsläckage undvikas. Även den möjligheten är på utgång. Ett nytt lagförslag tvingar återförsäljare att inhämta personuppgifter om den som köper en mobiltelefon med kontantkort.

Så här fortsätter det på punkt efter punkt. Interpolera lite, tänk på vad det här leder till i förlängningen. Är det ett sådant samhälle du vill leva i? Om du inte gör något för att motverka det så får du skylla dig själv. Om alla sitter och väntar på att någon annan ska fixa det så är det snart klippt. Du måste engagera dig själv om du vill ha en förbättring, det är så demokratin fungerar.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s