2008 – året som gick

Personligt

På det personliga planet böt jag jobb i januari till ett förhoppningsvis stabilt företag i tider av ekonomisk oro.

dollar

Finanskrisen slog till med full kraft under senhösten

Jag kände på mig att en lågkonjuktur var på väg och under senhösten visade det sig inte bara vara som jag befarat, utan värre. En riktig recession är på väg, vissa förutspår till och med en depression under 2009. Samtidigt har den globala uppvärmningen börjat sjunka in i våra medvetanden. Förändringar som vetenskapsmännen trodde skulle ta 100 år sker på tio, kanske fem år. Det talas redan om att börja bygga vallar för att skydda vissa områden mot översvämningar.

FRA-lagen

I dessa kristider gäller det att inte tappa huvudet och inte acceptera att några integritetskränkande lagar införs under förevändning att det är kris.

frahumor

FRA-lagen lockade även till humor

Den första lagen av det här slaget var FRA-lagen och det blev enormt liv om den här i bloggosfären. En historisk händelse eftersom det var första gången en fråga väcktes i bloggosfären och slog igenom med sådan kraft att det spillde över till det så kallade gammelmedia (tidningar, radio och tv).

IPRED-lagen

Nästa lag till rakning var IPRED lagen som kritiseras för att kriminalisera en hel ungdomsgeneration.

IPRED kriminaliserar en hel ungdomsgeneration

IPRED kriminaliserar en hel ungdomsgeneration

Bland unga vuxna i åldern 15-30 har nästan alla fildelat. Bland femtonåringarna fildelar över hälften varje dag. Det största problemet med lagen är att skivbolagen ska få rätt att privatspana på ungdomar som fildelar och de ska till och med få göra privata husrannsakningar. Inte riktiga polisen, utan skivbolagen. De flesta förstår att det här är fel, alla utom politikerna i de etablerade partierna som samtliga gaddat ihop sig för att stödja lagen (även om viss kritik kommit från ungdomsförbunden samt V och Mp).

Datalagringsdirektivet

En närbesläktad lag är datalagringsdirektivet som ålägger alla ISP:er att lagra uppgifter om vem som haft vilken IP-adress och vilka andra IP-adresser som kontaktats under en viss tid. Tiderna som diskuteras ligger mellan 3 och 24 månader. Denna lag är tänkt att användas tillsammans med IPRED för att sätta dit fildelare. Officiellt sägs det vara terrorister som ska bekämpas, men Sverige har inget terroristhot mot sig. Ingen svensk har i Sverige blivit utsatt för något terroristattentat de senaste 50 åren. Det går inte att motivera lagen med något flummigt terroristhot som inte existerar.

ACTA dig

Relaterat är också ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, som EU vill ingå tillsammans med bland annat USA. Acta vill förbjuda sidor som länkar till upphovsrättsskyddat material, som pirate bay. Än värre är att det i praktiken blir förbjudet att vara anonym på nätet, allt för att jaga fildelare. Men ingen annan kan heller vara anonym, oavsett om de fildelar eller ej. Detta är ännu ett ingrepp i den personliga integriteten där ändamålet inte tillnärmelsevis helgar medlen.

Medborgarrätt

I skenet av alla dessa repressiva lagförslag finns bara en sak att göra. Gå med i en medborgarrättsrörelse som vill hejda den negativa spiralen. Denna medborgarrättsrörelse heter Piratpartiet.

piratpartiet

Piratpartiet förvandlades under 2008 till en medborgarrättsrörelse

Trots sitt lite missvisande namn handlar Piratpartiet om mycket mer än privatkopiering. Det handlar om att skydda den personliga integriteten så som den står inskriven i Sveriges grundlag och i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Partierna i riksdagen gaddar ihop sig på fel sida om den röda linjen som skiljer rätt från fel.

Därför gick jag med i Piratpartiet december 2008 och jag tänker vara med så länge det behövs, tills ordningen är återställd och de grundläggande mänskliga rättigheterna respekteras igen.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Politik, Säkerhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s