Radarsignaler lockar Space Invaders

Det var länge sedan jag skrev något. Nu är det dags, mer än dags. Denna gång om astrobiologen Alexander Zaitsev och hans artikel om att det är kört. För sent. Vad?!

Jo, det är för sent att hindra utomjordingarna. Ett klassiskt science-fiction tema är att TV-signaler från jorden når ut till utomjordingar, men Zaitsev påpekar att det är mer sannolikt att signaler från någon av följande anläggningar avslöjar jorden:

  • ART (Arecibo Radar Telescope)
  • GSSR (Goldstone Solar System Radar)
  • EPR (Evpatoria Planetary Radar)

I want to beleive
De ingår i METI-programmet (Messaging to Extra-Terrestrial Intelligence). Som namnet antyder går programmet ut på att skicka meddelanden till eventuella intelligenta varelser i rymden. METI-fober kallas folk som är rädda att signalerna ska locka till sig icke vänligt sinnade utomjordingar. Det finns skäl att oroa sig, inte så mycket för METI-programmet, men för starkare signaler. Radarastronomi kallas en teknik som handlar om att skicka ut mikrovågor i rymden för att kartlägga asteroider vars bana passerar jordens närområde. Zaitsev har räknat ut att sannolikheten är 1 miljon gånger högre att radarastronomin avslöjar jorden än att METI-signalerna gör det.

Nu står vi inför ett klassiskt dilemma. Radarastronomin behövs eftersom asteroider är högst verkliga och behöver kartläggas. Samtidigt blir allt fler vetenskapsmän ense om att sannolikheten för intelligent liv någonstans i vintergatan är mycket hög. Signalerna från radarastronomin når ut över hela vintergatan och avslöjar tydligt jordens position. Ska vi fortsätta med radarastronomin? Det är farligt att fortsätta och det är farligt att sluta. Där är dilemmat. Vad tycker du?

http://arxiv.org/pdf/0804.2754v1
http://en.wikipedia.org/wiki/Radar_astronomy

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Dingding. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s