Varken frihet eller säkerhet

Förra året presenterade organisationen Privacy International en rapport om hur bra olika länder värnar om den personliga integriteten. Efter fyra år med Bodström som justitieminister har Sverige halkat långt ner på listan. Av alla länder i Europa har vi faktiskt bara Storbrittannien efter oss. Men vi ligger i alla fall före USA.

Nu har försvarsminister Mikael Odenberg lagt ett förslag om en ny lag som, om det går igenom, förpassar Sverige till den definitiva botten av listan. Förslaget ger försvarets radioanstalt (FRA) rätt att avlyssna all datatrafik som passerar landets gränser, och det har redan krånglat sig genom en bit av lagstiftningskedjan:

 1. Kommittédirektiv – I form av kommittédirektiv anger regeringen riktlinjerna för utredningsarbetet i offentliga utredningar och kommittéer.
 2. SOU och Ds – Slutsatser (betänkanden) från Statens offentliga utredningar och kommittéer publiceras i serien SOU. Ds kallas serien av rapporter som lämnats av departementsutredningar.
 3. Lagrådsremiss – Lagrådsremiss kallas det förslag till propositionstext som regeringen skickar till Lagrådet för granskning innan propositionen lämnas till riksdagen.
 4. Proposition – En proposition är regeringens förslag till riksdagen om en ny lag eller lagändring.
 5. Riksdagens utskottsbetänkanden – Innan riksdagen beslutar om en proposition behandlas frågan i något av riksdagens utskott. Därefter lämnar utskottet sitt ställningstagande i form av utskottsbetänkande.
 6. Riksdagsbeslut – Riksdagen fattar beslut utifrån propositionen och utskottets betänkande. Besluten publiceras i serien Beslut i korthet.
 7. Lagar (SFS) – Alla lagar publiceras i Svensk författningssamling (SFS) som finns på Internet.

Idag (9/2-2007) godkände lagrådet förslaget, som därmed avancerade till steg 4 (proposition) i lagstiftningskedjan.

Redan efter steg 2 fick förslaget stark kritik från bl a Rikspolisstyrelsen (RPS) och SÄPO som kallade förslaget ”främmande för vårt statsskick” (se länk). Till ekot sade advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg:

”Jag vill understryka en sak: det här är mer omfattande än vad man tillåter till och med i Bushs USA. Där har man numera infört en skyldighet att gå till domstol när man ska ägna sig åt signalspaning i det här avseendet. Men det är något som vi i Sverige uppenbarligen inte tycker är behövligt.”

Vad jag tycker i den här frågan borde vara uppenbart. Jag avslutar med ett citat från en av USA:s grundare, Benjamin Franklin, som redan på 1700-talet fällde följande visdomsord:

”Den som är villig att offra grundläggande friheter, i utbyte mot tillfällig säkerhet, förtjänar varken frihet eller säkerhet”

Länkar:

Det finns nog anledning att återkomma när Odenberg blir klar med propositionen..

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Varken frihet eller säkerhet

 1. albertveli skriver:

  Att USA ligger långt ner på listan är i alla fall förståeligt eftersom de faktiskt varit utsatta för ett terroristattentat och efter det infört särskilda krigslagar (Patriot Act) som inkräktar på den personliga integriteten. Men att Sverige skulle behöver instifta krigslagar, som dessutom är ännu mera långtgående än USA:s krigslagar, är en uppenbar lögn. Vilket är egentligen hotet mot Sverige? Terrorism?

  Nej. Bin-Laden har uttryckligen sagt i en video att just Sverige är ett land som inte behöver oroa sig för terrorism. Odenberg får helt enkelt hitta på något annat sätt att motivera sina krigslagar, för det här håller inte.

  Läs mer om detta i Oscar Swartz blog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s